Karabük ili ve
ilçelerinde turistlerin ilgisini çekebilecek, yöreye özgü hatıra olarak
alabileceği hediyelik eşyaların üretimi, daha çok Safranbolu İlçesinde
yapılmaktadır. Bunların başlıcaları, Safranbolu Maket Evleri, Yemeni, Örme El
İşleri, Eflani Bezi v.b. Bunların dışında turistler, ünü yurtdışına kadar
yayılmış bulunan Safranbolu lokumları ve şekerlemelerinden, safrandan,
kurutulmuş meyve ve çeşitli şifalı bitkilerden sıklıkla kendileri ve sevdikleri
için satın almaktadırlar.
Safranbolu Lokumu: Hindistan Cevizli Fındıklı, güllü, damla sakızlı,
safranlı, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yapılışı
hemen hemen aynıdır. Hindistan Cevizli Fındıklı Lokumun yapılışı kısaca şu
şekildedir. Toz şeker, nişasta, limon tuzu, su bakır kazanda kuvvetli ateşte
3-3-,5 saat (ateşin yanışına göre) kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar
kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra karışım dikdörtgen bir kalıba 3 cm.
kalınlığında dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan lokum Hindistan cevizi
bulunan tezgahın üzerine dökülür. İçine fındıklar dizilir ve genellikle 2x2
ebadında kesilerek satışa sunulur.